Méhek: Méhekrõl és méhészekrõl

Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 109 fő
  • Képek - 17 db
  • Blogbejegyzések - 41 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Mézelő méhek és termékeik vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 109 fő
  • Képek - 17 db
  • Blogbejegyzések - 41 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Mézelő méhek és termékeik vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 109 fő
  • Képek - 17 db
  • Blogbejegyzések - 41 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Mézelő méhek és termékeik vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 109 fő
  • Képek - 17 db
  • Blogbejegyzések - 41 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Mézelő méhek és termékeik vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


méhészetLenyûgözõ a röpnyílás elõtt szorgoskodó méhek látványa. Minden méhész kedvenc idõtöltése és pihenése a tavasszal rohamosan fejlõdõ méhcsaládok  megfigyelése. Teszik a dolgukat a méhek és a méhészek is.


méhészet2


3


4


5


6


Kovács Jenõ, méhész


méhészkocsin a röpnyílások


a méhészkocsi

Pedig a méheknek is lenne okuk a zúgolodásra, nem csak a hazai méhészeknek, amiért ilyen áldatlan helyzetbe kerültek. Õk sokkal régebbi lakói a földnek mint az ember. Jól megvoltak az ember nélkül, de még együtt is sokáig meg tudták õrizni függetlenségüket, csak a legutóbbi évtizedekben alakult ki ez a függõségi viszony, hogy az ember segítsége nélkül nem tudnak megélni. Mert az ember túlzottan beavatkozott a méhek életébe. Vajon jóvátehetõ lesz-e ez az állapot, senki sem tudja megmondani, de érdemes odafigyelni Einstein kijelentésére, aki azt mondta: ha a méhek kipusztulnának, az az emberiség végét is jelentené.

Nem tudom, van-e még a méhekhez hasonló haszonállat, amely egymástól teljesen eltérõ és maradéktalanul hasznosítható terméket produkál. Teszi ezt oly módon, hogy ezen termékek összértéke csak a tizedrésze annak a haszonnak, amelyet a természetben végez ezen termékek gyûjtésével és elõállításával.

Történelmi kitekintés
Hogy mióta tart az együttélés, nehéz lenne hitelesen megállapítani. Az a barlangrajz, amelyet a cromagnoni õsember készített a Cuevas de la arona barlang falán, ahol egy lány éppen a méhek lakását fosztja ki, tudósok szerint
16 000 éves lehet. Az azonban bizonyított, hogy 4 000 évvel ezelõtt III. Ramszesz fáraó a mézet lakomái részévé tette.

Az ember mindig igényelte az édességet. A répa és a nádcukor elõállítása elõtt azonban a méz volt az egyedüli édesítõszer, amelyet az uralkodók be is hajtottak az alattvalóikon. Európai történelmünkben Mária Terézia királynõ 1775-ben törölte el végleg a méztizedet.

A mi vidékünk is jó adottságokkal rendelkezik a méhészet korszerû mûveléséhez. Erre nagyon szépen utal báró Ambrózy Béla, A méh címû könyvének elõszavában: „Ha a kedvezõ helyi viszonyok tekintetbevételével valamely nemzet jogosítva érzi magát, hogy e kis rovart teljes odaadással pártolja, szeretettel nevelje, buzgalommal terjessze, úgy ezt hazánk népe tehetné a legtöbb jogosultsággal, mert az elért eredmények után ítélve kimondhatjuk, a Teremtõ a méhet Magyarország számára alkotta.” Báró Ambrózy Béláról tudni kell, hogy az egyik legnagyobb magyar méhész volt, aki már 1872-ben 1 280 családot gondozott. A méhészethez alapos, ezirányú, nyugateurópai tanulmányi útjai után kezdett. Katonai pályája és terjedelmes birtoka irányítása mellett tekintélyes méhészetet hozott létre, ahol mindig katonás rend volt. Tudását állandóan gyarapítva vált a méhek és a gyakorlati méhészkedés elismert tudósává. Temesgyarmaton Európa-hírû mintaméhészetet alakított ki. A magyar méhtenyésztés fejlesztése érdekében A méh címû könyvében foglalta össze a bámulatosan gazdag méhészeti ismereteit, amely 1896-ban jelent meg.

Okkal lehetünk hát büszkék nagy méhész elõdeinkre, akik közül sokan tekintélyes nemzetközi elismerést értek el. Ilyen például Tessedik Sámuel, aki már 1794-ben a családok leölése nélkül méhészkedik, vagy a közelmúltból Örösi Pál Zoltán, akit a világ legjobb szakemberei közt tartanak számon. De nekünk, felvidéki méhészeknek is van okunk a büszkeségre. Hiszen Sõtér Kálmánt Ambrózy Béla is a legnagyobb magyar méhésznek nevezte. Munkásságával és A méhek világa címû kiadott könyvével hallhatatlanságot biztosított magának a magyar méhészettörténetben. Egy kortársa, Bacskay Sámuel igen találóan a méhészet bibliájának nevezte a könyvet, olyan munkának melyhez hasonlót a világirodalom nem tud felmutatni.
Sõtér Kálmán a nagykürtösi járáshoz tartozó Inámban  telepedett le, ahol 1874-ben országos hírûvé vált méhest alapított. Az õ emlékére itt kerül megrendezésre a már hagyományos szlovákiai mézfesztivál. Igaz, színvonalában jócskán elmarad a már nemzetközi jellegû jászberényi mézvásár mögött, amely már hosszú múltra tekinthet vissza. Annak ellenére nagy elismerést érdemel ez a kis község, amely hûen ápolja nagy szülöttjének emlékét. Ebbe az országos jellegû rendezvénybe bekapcsolódik nem csak az önkormányzat, de a község többi lakosa is. Azonban minden igyekezetük mellett szükség van jó szakemberekre is, akiknek a szakszerû és odaadó munkája nélkül nem lehet elképzelni ezt a rendezvényt. Szerencsére ez is megoldott Jókai Tibor, zselízi méhésznek az irányításával, aki egyben a Szlovák Méhész Szövetség elnökségének a tagja. Ezen a rendezvényen illõ lenne, ha sokkal nagyobb számban vennének részt a méhészek, hisz a kellemes szórakozás mellett a szakmai felkészültségükben is segítene. A 2005-ös év rendezvényének a színvonalát jelentõsen növelték a magyarországi szakemberek magasszintû elõadásai. A mézfesztiválnak egyik elmaradhatatlan színfoltja pedig Sõtér Kálmán emléktáblájának a megkoszorúzása.

A méz folyékony arany 
A méhészet legismertebb terméke a méz. Sajnos, még a mai ismeretek birtokában sem foglalja el a köztudatban az értékét megilletõ helyet. Ez különösen érvényes Szlovákiára, mert európai uniós viszonylatban a legalacsonyabb az egy személyre esõ átlagfogyasztás, a legfejlettebb országokhoz képest szinte elenyészõ. Az okot nem csak az anyagiakban kell keresni, de az ismeretek hiányában is. A többség még mindig nincs tudatában annak, hogy mit is jelent számukra a méz- és a méhtermékek rendszeres fogyasztása. Sajnálatos tény, hogy a hazai üzlethálózatokba bekerülhetnek, enyhén szólva kétes értékû készítmények is, fõleg behozatalból. Legtöbb kereskedõt nem érdekli, mit hoz forgalomba, a nagyobb nyereség mindennél elõbbrevaló. Tapasztalatunk szerint ez érvényesül uniós szinten is, mert az erõs lobbival szemben a méhészek nem tudják megvédeni érdekeiket. Még a hazai, jó minõségû termékbõl is a kereskedelem viszi el a hasznot, mivel a felvásárlási árnak gyakran a duplájan, vagy még ennél is magasabb áron hozza forgalomba.

A méz olyan termék, amely úgy fogyasztható, ahogy azt a méhek elõállítják, mindenféle úgynevezett feldolgozás csak rontja a minõségét. Ezért a fent említett okokból a méhészek azt ajánlják, hogy lehetõleg közvetlenül a méhészektõl vásárolják a mézet. Ezzel a hazai méhészek támogatása is növekszik, és a kereskedelem kénytelen csökkenteni a sokszor kifogásolható minõségû külföldi mézbehozatalt, amely mellesleg a hazai méz eladhatóságának is árt. A vevõ mindenképpen jól jár az ár tekintetében is, a minõséget pedig egyenesen a méhész garantálja, akinek a méhészetét is ajánlatos megismerni, vajon milyen szinten végzi. Ma már a vándorméheseket is el lehet látni korszerû, jól tisztán tartható kellékekkel. A méhészek általában barátságos emberek, és örülnek, ha a megrendelõk meglátogatják õket a méhésztanyán. Ha kialakul egy-egy kölcsönös bizalom, egy vásárló még a szezon ideje alatt be tudja biztosítani az egész évi mézszükségletét.

A jó minõségû méz természetes tulajdonsága a kristályosodás. Sokan idegenkednek az ilyen állagú méztõl, pedig nem kell félni a kristályosodástól, mert ezáltal a méz semmiféle károsodást nem szenved. Ha kell, újra folyékonnyá tehetjük minõségi romlás nélkül, lassú felmelegítés által, nem túllépve a 40 °C hõfokot, mert ezen túl már károsodik. Ezt ajánlatos figyelembe venni akkor is, ha a teánkat édesítjük.

 

forrás: http://www.rovart.com

Címkék: a méh ambróczy báró ambróczy béla bacskay sámuel iii. ramszesz inám jókai tibor márai terézia méh méhek méhész méhészet méz mézfesztivál méztized szlovákia sőtér kálmán tavasz temesgyarmat tessedik sámule édesség örösi pál zoltán

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Agócs József üzente 9 éve

Igazán jó, tartalmas cikk, csodálatos képekkel.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu