Pedig
a méheknek is lenne okuk a zúgolodásra, nem csak a hazai méhészeknek,
amiért ilyen áldatlan helyzetbe kerültek. Õk sokkal régebbi lakói a
földnek mint az ember. Jól megvoltak az ember nélkül, de még együtt is
sokáig meg tudták õrizni függetlenségüket, csak a legutóbbi évtizedekben
alakult ki ez a függõségi viszony, hogy az ember segítsége nélkül nem
tudnak megélni. Mert az ember túlzottan beavatkozott a méhek életébe.
Vajon jóvátehetõ lesz-e ez az állapot, senki sem tudja megmondani, de
érdemes odafigyelni Einstein kijelentésére, aki azt mondta: ha a méhek
kipusztulnának, az az emberiség végét is jelentené.
Nem tudom,
van-e még a méhekhez hasonló haszonállat, amely egymástól teljesen
eltérõ és maradéktalanul hasznosítható terméket produkál. Teszi ezt oly
módon, hogy ezen termékek összértéke csak a tizedrésze annak a
haszonnak, amelyet a természetben végez ezen termékek gyûjtésével és
elõállításával.
Történelmi kitekintés Hogy
mióta tart az együttélés, nehéz lenne hitelesen megállapítani. Az a
barlangrajz, amelyet a cromagnoni õsember készített a Cuevas de la arona
barlang falán, ahol egy lány éppen a méhek lakását fosztja ki, tudósok
szerint 16 000 éves lehet. Az azonban bizonyított, hogy 4 000 évvel ezelõtt III. Ramszesz fáraó a mézet lakomái részévé tette.
Az
ember mindig igényelte az édességet. A répa és a nádcukor elõállítása
elõtt azonban a méz volt az egyedüli édesítõszer, amelyet az uralkodók
be is hajtottak az alattvalóikon. Európai történelmünkben Mária Terézia
királynõ 1775-ben törölte el végleg a méztizedet.
A mi
vidékünk is jó adottságokkal rendelkezik a méhészet korszerû
mûveléséhez. Erre nagyon szépen utal báró Ambrózy Béla, A méh címû
könyvének elõszavában: „Ha a kedvezõ helyi viszonyok tekintetbevételével
valamely nemzet jogosítva érzi magát, hogy e kis rovart teljes
odaadással pártolja, szeretettel nevelje, buzgalommal terjessze, úgy ezt
hazánk népe tehetné a legtöbb jogosultsággal, mert az elért eredmények
után ítélve kimondhatjuk, a Teremtõ a méhet Magyarország számára
alkotta.” Báró Ambrózy Béláról tudni kell, hogy az egyik legnagyobb
magyar méhész volt, aki már 1872-ben 1 280 családot gondozott. A
méhészethez alapos, ezirányú, nyugateurópai tanulmányi útjai után
kezdett. Katonai pályája és terjedelmes birtoka irányítása mellett
tekintélyes méhészetet hozott létre, ahol mindig katonás rend volt.
Tudását állandóan gyarapítva vált a méhek és a gyakorlati méhészkedés
elismert tudósává. Temesgyarmaton Európa-hírû mintaméhészetet alakított
ki. A magyar méhtenyésztés fejlesztése érdekében A méh címû könyvében
foglalta össze a bámulatosan gazdag méhészeti ismereteit, amely 1896-ban
jelent meg.
Okkal lehetünk hát büszkék nagy méhész
elõdeinkre, akik közül sokan tekintélyes nemzetközi elismerést értek el.
Ilyen például Tessedik Sámuel, aki már 1794-ben a családok leölése
nélkül méhészkedik, vagy a közelmúltból Örösi Pál Zoltán, akit a világ
legjobb szakemberei közt tartanak számon. De nekünk, felvidéki
méhészeknek is van okunk a büszkeségre. Hiszen Sõtér Kálmánt Ambrózy
Béla is a legnagyobb magyar méhésznek nevezte. Munkásságával és A méhek
világa címû kiadott könyvével hallhatatlanságot biztosított magának a
magyar méhészettörténetben. Egy kortársa, Bacskay Sámuel igen találóan a
méhészet bibliájának nevezte a könyvet, olyan munkának melyhez hasonlót
a világirodalom nem tud felmutatni. Sõtér Kálmán a nagykürtösi
járáshoz tartozó Inámban telepedett le, ahol 1874-ben országos hírûvé
vált méhest alapított. Az õ emlékére itt kerül megrendezésre a már
hagyományos szlovákiai mézfesztivál. Igaz, színvonalában jócskán elmarad
a már nemzetközi jellegû jászberényi mézvásár mögött, amely már hosszú
múltra tekinthet vissza. Annak ellenére nagy elismerést érdemel ez a kis
község, amely hûen ápolja nagy szülöttjének emlékét. Ebbe az országos
jellegû rendezvénybe bekapcsolódik nem csak az önkormányzat, de a község
többi lakosa is. Azonban minden igyekezetük mellett szükség van jó
szakemberekre is, akiknek a szakszerû és odaadó munkája nélkül nem lehet
elképzelni ezt a rendezvényt. Szerencsére ez is megoldott Jókai Tibor,
zselízi méhésznek az irányításával, aki egyben a Szlovák Méhész
Szövetség elnökségének a tagja. Ezen a rendezvényen illõ lenne, ha
sokkal nagyobb számban vennének részt a méhészek, hisz a kellemes
szórakozás mellett a szakmai felkészültségükben is segítene. A 2005-ös
év rendezvényének a színvonalát jelentõsen növelték a magyarországi
szakemberek magasszintû elõadásai. A mézfesztiválnak egyik
elmaradhatatlan színfoltja pedig Sõtér Kálmán emléktáblájának a
megkoszorúzása.
A méz folyékony arany A
méhészet legismertebb terméke a méz. Sajnos, még a mai ismeretek
birtokában sem foglalja el a köztudatban az értékét megilletõ helyet. Ez
különösen érvényes Szlovákiára, mert európai uniós viszonylatban a
legalacsonyabb az egy személyre esõ átlagfogyasztás, a legfejlettebb
országokhoz képest szinte elenyészõ. Az okot nem csak az anyagiakban
kell keresni, de az ismeretek hiányában is. A többség még mindig nincs
tudatában annak, hogy mit is jelent számukra a méz- és a méhtermékek
rendszeres fogyasztása. Sajnálatos tény, hogy a hazai üzlethálózatokba
bekerülhetnek, enyhén szólva kétes értékû készítmények is, fõleg
behozatalból. Legtöbb kereskedõt nem érdekli, mit hoz forgalomba, a
nagyobb nyereség mindennél elõbbrevaló. Tapasztalatunk szerint ez
érvényesül uniós szinten is, mert az erõs lobbival szemben a méhészek
nem tudják megvédeni érdekeiket. Még a hazai, jó minõségû termékbõl is a
kereskedelem viszi el a hasznot, mivel a felvásárlási árnak gyakran a
duplájan, vagy még ennél is magasabb áron hozza forgalomba.
A
méz olyan termék, amely úgy fogyasztható, ahogy azt a méhek elõállítják,
mindenféle úgynevezett feldolgozás csak rontja a minõségét. Ezért a
fent említett okokból a méhészek azt ajánlják, hogy lehetõleg
közvetlenül a méhészektõl vásárolják a mézet. Ezzel a hazai méhészek
támogatása is növekszik, és a kereskedelem kénytelen csökkenteni a
sokszor kifogásolható minõségû külföldi mézbehozatalt, amely mellesleg a
hazai méz eladhatóságának is árt. A vevõ mindenképpen jól jár az ár
tekintetében is, a minõséget pedig egyenesen a méhész garantálja, akinek
a méhészetét is ajánlatos megismerni, vajon milyen szinten végzi. Ma
már a vándorméheseket is el lehet látni korszerû, jól tisztán tartható
kellékekkel. A méhészek általában barátságos emberek, és örülnek, ha a
megrendelõk meglátogatják õket a méhésztanyán. Ha kialakul egy-egy
kölcsönös bizalom, egy vásárló még a szezon ideje alatt be tudja
biztosítani az egész évi mézszükségletét.
A jó minõségû méz
természetes tulajdonsága a kristályosodás. Sokan idegenkednek az ilyen
állagú méztõl, pedig nem kell félni a kristályosodástól, mert ezáltal a
méz semmiféle károsodást nem szenved. Ha kell, újra folyékonnyá tehetjük
minõségi romlás nélkül, lassú felmelegítés által, nem túllépve a 40 °C
hõfokot, mert ezen túl már károsodik. Ezt ajánlatos figyelembe venni
akkor is, ha a teánkat édesítjük.
forrás: http://www.rovart.com
|
Kapcsolódó hírek:
Programajánló: 2010.05.01-jén előadás mézről és méhekről
XIII. Dunántúli Regionális Méhésztalálkozó
Méhészeti szaknap a Baranyai Gazdanapokon
XXIII. Nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozó