Méhek: A méz összetevői

Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 109 fő
  • Képek - 17 db
  • Blogbejegyzések - 41 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Mézelő méhek és termékeik vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 109 fő
  • Képek - 17 db
  • Blogbejegyzések - 41 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Mézelő méhek és termékeik vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 109 fő
  • Képek - 17 db
  • Blogbejegyzések - 41 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Mézelő méhek és termékeik vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 109 fő
  • Képek - 17 db
  • Blogbejegyzések - 41 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Mézelő méhek és termékeik vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

Már a régmúlt időben is ismerték. A cukorrépa termesztés és a belőle való cukorgyártást megelőzően édesítésre a mézet és a gyümölcsöket használták eleink. A méz jelentős szerepet játszott a népi orvoslásban is.

 

A méz összetevői: 30-35%  szőlőcukor (glükóz), 35-40% gyümölcscukor (fruktóz), 2-10% egyéb szacharinok, 2-12% dextrin, 0,1-0,5% fehérje, 0,1-0,3% ásványi anyagok, 18-22% víz.

 

A méz fehérje tartalmának összetevői különbözőek és függnek a méz fajtájától és eredetétől. 13 féle aminosavat tartalmaz, esszenciálisakat is. A fehérjék részben növényi (a növények nektárjából) és részben állati ( a méhek garat mirigyéből ) eredetűek. A méz összetételét nagyban befolyásolja, hogy milyen virágokból gyűjtötték a méhek, melyik régióban, időszakban, sőt ugyanazon méhészetben eltérő lehet az egyes méhcsaládok által gyűjtött méz összetétele is.

 

Az ásványi anyagok és a nyomelemek közül a tartalmaz kálium-, mész- és egyéb sókat, vasat, rezet, mangánt, kobaltot, cinket, jódot, flórt stb., melyeknek nagy hatással vannak az ember egészség megőrzésére. Ezek az anyagok a talajvizekben feloldott állapotban vannak jelen, ahonnan a növények felszívják és rajtuk keresztül jutnak a mézbe.

Ha ismerjük a méz összetevőit és azok hatását az emberi szervezetre, következtetni tudunk arra, hogy milyen betegségek, elváltozások kezelésére használhatjuk eredményesen. Régóta használják a mézet a felső-léguti gyulladások csillapítására, mint édesítőszert a teákba, vajjal meleg tejben légcső- és torok gyulladásnál, szétmixerelt hagymával köhögés ellen.

Címkék: méh termékek méz

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu