Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mézelő méhek és termékeik vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mézelő méhek és termékeik vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mézelő méhek és termékeik vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mézelő méhek és termékeik vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Már a régmúlt időben is ismerték. A cukorrépa termesztés és a belőle való cukorgyártást megelőzően édesítésre a mézet és a gyümölcsöket használták eleink. A méz jelentős szerepet játszott a népi orvoslásban is.
A méz összetevői: 30-35% szőlőcukor (glükóz), 35-40% gyümölcscukor (fruktóz), 2-10% egyéb szacharinok, 2-12% dextrin, 0,1-0,5% fehérje, 0,1-0,3% ásványi anyagok, 18-22% víz.
A méz fehérje tartalmának összetevői különbözőek és függnek a méz fajtájától és eredetétől. 13 féle aminosavat tartalmaz, esszenciálisakat is. A fehérjék részben növényi (a növények nektárjából) és részben állati ( a méhek garat mirigyéből ) eredetűek. A méz összetételét nagyban befolyásolja, hogy milyen virágokból gyűjtötték a méhek, melyik régióban, időszakban, sőt ugyanazon méhészetben eltérő lehet az egyes méhcsaládok által gyűjtött méz összetétele is.
Az ásványi anyagok és a nyomelemek közül a tartalmaz kálium-, mész- és egyéb sókat, vasat, rezet, mangánt, kobaltot, cinket, jódot, flórt stb., melyeknek nagy hatással vannak az ember egészség megőrzésére. Ezek az anyagok a talajvizekben feloldott állapotban vannak jelen, ahonnan a növények felszívják és rajtuk keresztül jutnak a mézbe.
Ha ismerjük a méz összetevőit és azok hatását az emberi szervezetre, következtetni tudunk arra, hogy milyen betegségek, elváltozások kezelésére használhatjuk eredményesen. Régóta használják a mézet a felső-léguti gyulladások csillapítására, mint édesítőszert a teákba, vajjal meleg tejben légcső- és torok gyulladásnál, szétmixerelt hagymával köhögés ellen.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A méz a szépségért
A méz jótékony hatásáról
Nyerj mézet
Méhegészségügyi nap - Szakmai Konferencia