Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mézelő méhek és termékeik vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mézelő méhek és termékeik vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mézelő méhek és termékeik vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mézelő méhek és termékeik vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
14 éve | Győri Zoltán | 0 hozzászólás
A kenyér tömeg cca. 850 g 1100 g
____________________________________
víz 275 ml 350 ml
margarin v. vaj 30 g 40 g
só 1/2 kk 3/4 kk
méz 1 ek 2 ek
rétes liszt 500 g 650 g
fahéj 3/4 kk 1 kk
élesztő 7,5 g 10 g
mazsola 75 g 100 g
____________________________________
Ennél a kenyér elkészítésénél is a SWEET programot használom (nálam az 5.
14 éve | Győri Zoltán | 0 hozzászólás
Már az ókori egyiptomiak is tudták, hogy a méznek nem csak az egészségre van jó hatással, de a szépsére is. Bőre szépségének és fiatalságának megőrzésére Kleopátra is használta.
A méz csodálatos tulajdonságait újra felfedezve napjainkban is már nem csak az élelmiszer-és a gyógyszeripar hasznosítja, de egyre gyakrabban találkozunk a méz és egyéb méh termékek felhasználásával a kozmetikai iparban is.
Próbáljunk meg ti is más szemszögből is tekinteni a mézre, ne csak mint édesítőszerre a teához, receptek hozzávalójára, felső léguti panaszok csillapítójára stb., de úgy is mint egy szerre, mely nem csak a belső egészségünket tartja formában télen, de a külsőnket is.
|
|
14 éve | Győri Zoltán | 0 hozzászólás
A propolisz (méhszurok) ismertetésében említést tettem a gyógyító hatásáról. Több féle formában használatos:
Én a propolisztinktúrát készítem és használom. Ez elkészítését különböző arányokban és móddal írja az egyes szakirodalom. Nálam a bevált módszer a következő:
100 gr mechanikusan tisztított propoliszt, melyből eltávolítom a szennyeződést (fadarabkákat, viaszt, méhek tetemeit stb.) bele teszek egy sötét, kupakkal lezárható üvegbe és leöntöm 800 ml 80% alkohollal.
14 éve | Győri Zoltán | 1 hozzászólás
Már vagy öt éve saját sütésű kenyeret fogyasztunk. Itt egy édes kenyér receptjét írom le, mely teljes mértékben helyettesíti a reggeli kalácsot. A Vega típusú kenyérsütőn az 5. programot használom (nálam a megnevezése SWEET, az időtartam a dagasztással, kelesztéssel és a sütéssel együtt 2:50)
A kenyér súlya kb. 760 gr 1180 gr
Friss tej 275 ml 400 ml
Margarín v. vaj 25 gr 35 gr
Tojás 2 db 4 db
Só 1 kávés kan.
14 éve | Győri Zoltán | 0 hozzászólás
A méz kedvező hatását a szervezetünkre a rendszeres fogyasztásával sokszorozhatjuk és ez jelentkezni fog akkor is ha csak kisebb mennyiségben fogyasztjuk. Pl. kenyérre kenve, teában, egy pohár tiszta vízzel reggelente, langyos tejjel lefekvés előtt.
Magas tápértéke miatt – mely megfelel két tojásénak – nagyon értékes élelmiszer. Ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy napjainkban az élelmiszeriparban egyre gyakrabban használják különböző termékek előállításánál, hogy növeljék azok tápértékét, minőségét.
14 éve | Győri Zoltán | 0 hozzászólás
Már a régmúlt időben is ismerték. A cukorrépa termesztés és a belőle való cukorgyártást megelőzően édesítésre a mézet és a gyümölcsöket használták eleink. A méz jelentős szerepet játszott a népi orvoslásban is.
A méz összetevői: 30-35% szőlőcukor (glükóz), 35-40% gyümölcscukor (fruktóz), 2-10% egyéb szacharinok, 2-12% dextrin, 0,1-0,5% fehérje, 0,1-0,3% ásványi anyagok, 18-22% víz.
A méz fehérje tartalmának összetevői különbözőek és függnek a méz fajtájától és eredetétől.
14 éve | Győri Zoltán | 0 hozzászólás
A növényeket két nagy csoportba sorolhatjuk az alapján, hogy a beporzásuk a szél vagy a rovarok segítségével történik. A rovarok által beporzott növények megtermékenyítését 75-80%-ban a méhek végzik, miközben gyűjtik a nektárt és a virágport.
A virágport a lábukon lévő kosárkákban szállítják a kaptárba, ahol a lépek sejtjeiben raktározzák. A virágpor a lárvák és a fiatal méhek táplálékául szolgál.
A virágpor színe és összetétele függ a növény fajtától, melyről származik.
14 éve | Győri Zoltán | 0 hozzászólás
4 dcl tejet, 2 dcl vermutot, 2 dcl narancslét és 2 evőkanál mézet mixereljünk össze. Lehűtve fogyasztjuk.
( Az italt díszíthetjük narancsgerezdekkel. )
14 éve | Győri Zoltán | 0 hozzászólás
Kikeverünk 2 tojássárgáját 2 evőkanál mézzel. Hozzáadunk 1/2 dcl rumot vagy konyakot, 1 evőkanál kakaót és 1/2 liter tejet. Simára mixeljük és lehűtve fogyasztjuk.
( Elkészíthető szeszes ital nélkül is, úgy is nagyon finom. )
14 éve | Győri Zoltán | 0 hozzászólás
A propolisz magyar neve méhszurok. A méhek által gyűjtött természetes vegyülék, mely 50-60%-ban gyantaféléket és balzsamokat, 30%-ban viaszt, 6-10%-ban illó olajakat, 5%-ban virágport és kisebb mennyiségben nyomelemeket tartalmaz. A pontos összetételét befolyásolja az is, hogy a méhek milyen növények rügyein, kérgéből, bimbójaiból gyűjtötték.
A méhek fertőtlenítő-, tartósító- és építőanyagként használják. Mint vékony lakkal bevonják a kaptár belső falát, a kereteket és egyéb részeit lakóterüknek, így azt fertőtlenítik és konzerválják. A réseket betömik vele, hogy megakadályozzák a hőveszteséget és biztosítsák a páratartalmat.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás