Méhek: blog

Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 109 fő
  • Képek - 17 db
  • Blogbejegyzések - 41 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Mézelő méhek és termékeik vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 109 fő
  • Képek - 17 db
  • Blogbejegyzések - 41 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Mézelő méhek és termékeik vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 109 fő
  • Képek - 17 db
  • Blogbejegyzések - 41 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Mézelő méhek és termékeik vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 109 fő
  • Képek - 17 db
  • Blogbejegyzések - 41 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Mézelő méhek és termékeik vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Méhek és termékeik hírei

network.hu

A kenyér tömeg cca.          850 g           1100 g

____________________________________

víz                                   275 ml            350 ml

margarin v. vaj                 30 g                40 g

só                                   1/2 kk              3/4 kk

méz                                   1 ek                 2 ek

rétes liszt                        500 g              650 g

fahéj                               3/4 kk                 1 kk

élesztő                            7,5 g                 10 g

mazsola                            75 g               100 g

____________________________________

Ennél a kenyér elkészítésénél is a SWEET programot használom (nálam az 5.

Tovább 

network.hu

Már az ókori egyiptomiak is tudták, hogy a méznek nem csak az egészségre van jó hatással, de a szépsére is. Bőre szépségének és fiatalságának megőrzésére Kleopátra is használta.

A méz csodálatos tulajdonságait újra felfedezve napjainkban is már nem csak az élelmiszer-és a gyógyszeripar hasznosítja, de egyre gyakrabban találkozunk a méz és egyéb méh termékek felhasználásával a kozmetikai iparban is.

     Próbáljunk meg ti is más szemszögből is tekinteni a mézre, ne csak mint édesítőszerre a teához, receptek hozzávalójára, felső léguti panaszok csillapítójára stb., de úgy is mint egy szerre, mely nem csak a belső egészségünket tartja formában télen, de a külsőnket is.

Tovább 

 

A propolisz (méhszurok) ismertetésében említést tettem a gyógyító hatásáról. Több féle formában használatos:

  • feldolgozás nélkül, olyan állagában, melyben a méhész hozzá jut a kaptárból
  • poralakban
  • kenőcsökben
  • tinktúrában.

 

Én a propolisztinktúrát készítem és használom. Ez elkészítését különböző arányokban és móddal írja az egyes szakirodalom. Nálam a bevált módszer a következő:

100 gr mechanikusan tisztított propoliszt, melyből eltávolítom a szennyeződést (fadarabkákat, viaszt, méhek tetemeit stb.) bele teszek egy sötét, kupakkal lezárható üvegbe és leöntöm 800 ml 80% alkohollal.

Tovább 

network.hu

Már vagy öt éve saját sütésű kenyeret fogyasztunk. Itt egy édes kenyér receptjét írom le, mely teljes mértékben helyettesíti a reggeli kalácsot. A Vega típusú kenyérsütőn az 5. programot használom (nálam a megnevezése SWEET, az időtartam a dagasztással, kelesztéssel és a sütéssel együtt 2:50)

 

A kenyér súlya kb. 760 gr 1180 gr

 

Friss tej 275 ml 400 ml

Margarín v. vaj 25 gr 35 gr

Tojás 2 db 4 db

1 kávés kan.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Kedves Zoltán.
Nagyon boldog vagyok hogy rátaláltam a mézes kenyér receptre.Hamarosan kifogom probálni.
Vannak méheid?hány családod van(méhekröl van szo természetesen)
Néhai Édesapám nagy méhész volt.Nekünk 70 család volt .Mikor édesapám nagy beteg volt a méhek is elpusztuétak.

Tovább 

 

A méz kedvező hatását a szervezetünkre a rendszeres fogyasztásával sokszorozhatjuk és ez jelentkezni fog akkor is ha csak kisebb mennyiségben fogyasztjuk. Pl. kenyérre kenve, teában, egy pohár tiszta vízzel reggelente, langyos tejjel lefekvés előtt.

Magas tápértéke miatt – mely megfelel két tojásénak – nagyon értékes élelmiszer. Ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy napjainkban az élelmiszeriparban egyre gyakrabban használják különböző termékek előállításánál, hogy növeljék azok tápértékét, minőségét.

Tovább 

 

Már a régmúlt időben is ismerték. A cukorrépa termesztés és a belőle való cukorgyártást megelőzően édesítésre a mézet és a gyümölcsöket használták eleink. A méz jelentős szerepet játszott a népi orvoslásban is.

 

A méz összetevői: 30-35%  szőlőcukor (glükóz), 35-40% gyümölcscukor (fruktóz), 2-10% egyéb szacharinok, 2-12% dextrin, 0,1-0,5% fehérje, 0,1-0,3% ásványi anyagok, 18-22% víz.

 

A méz fehérje tartalmának összetevői különbözőek és függnek a méz fajtájától és eredetétől.

Tovább 

     A növényeket két nagy csoportba sorolhatjuk az alapján, hogy a beporzásuk a szél vagy a rovarok segítségével történik. A rovarok által beporzott növények megtermékenyítését 75-80%-ban a méhek végzik, miközben gyűjtik a nektárt és a virágport. 

A virágport a lábukon lévő kosárkákban szállítják a kaptárba, ahol a lépek sejtjeiben raktározzák. A virágpor a lárvák és a fiatal méhek táplálékául szolgál.

     A virágpor színe és összetétele függ a növény fajtától, melyről származik.

Tovább 

4 dcl tejet, 2 dcl vermutot, 2 dcl narancslét és 2 evőkanál mézet mixereljünk össze. Lehűtve fogyasztjuk.

( Az italt díszíthetjük narancsgerezdekkel. )

Kikeverünk 2 tojássárgáját 2 evőkanál mézzel. Hozzáadunk 1/2 dcl rumot vagy konyakot, 1 evőkanál kakaót és 1/2 liter tejet. Simára mixeljük és lehűtve fogyasztjuk. 

( Elkészíthető szeszes ital nélkül is, úgy is nagyon finom. )

     A propolisz magyar neve méhszurok. A méhek által gyűjtött természetes vegyülék, mely 50-60%-ban gyantaféléket és balzsamokat, 30%-ban viaszt, 6-10%-ban illó olajakat, 5%-ban virágport és kisebb mennyiségben nyomelemeket tartalmaz. A pontos összetételét befolyásolja az is, hogy a méhek milyen növények rügyein, kérgéből, bimbójaiból gyűjtötték.

     A méhek fertőtlenítő-, tartósító- és építőanyagként használják. Mint vékony lakkal bevonják a kaptár belső falát, a kereteket és egyéb részeit lakóterüknek, így azt fertőtlenítik és konzerválják. A réseket betömik vele, hogy megakadályozzák a hőveszteséget és biztosítsák a páratartalmat.

Tovább 

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu