Méhek Blog: 2009. június

Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 109 fő
  • Képek - 17 db
  • Blogbejegyzések - 41 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Mézelő méhek és termékeik vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 109 fő
  • Képek - 17 db
  • Blogbejegyzések - 41 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Mézelő méhek és termékeik vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 109 fő
  • Képek - 17 db
  • Blogbejegyzések - 41 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Mézelő méhek és termékeik vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Mézelő méhek és termékeik közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket és híreket, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 109 fő
  • Képek - 17 db
  • Blogbejegyzések - 41 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 31 db

Üdvözlettel,

Mézelő méhek és termékeik vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Méhek és termékeik hírei - 2009. június

 

Már a régmúlt időben is ismerték. A cukorrépa termesztés és a belőle való cukorgyártást megelőzően édesítésre a mézet és a gyümölcsöket használták eleink. A méz jelentős szerepet játszott a népi orvoslásban is.

 

A méz összetevői: 30-35%  szőlőcukor (glükóz), 35-40% gyümölcscukor (fruktóz), 2-10% egyéb szacharinok, 2-12% dextrin, 0,1-0,5% fehérje, 0,1-0,3% ásványi anyagok, 18-22% víz.

 

A méz fehérje tartalmának összetevői különbözőek és függnek a méz fajtájától és eredetétől.

Tovább 

     A növényeket két nagy csoportba sorolhatjuk az alapján, hogy a beporzásuk a szél vagy a rovarok segítségével történik. A rovarok által beporzott növények megtermékenyítését 75-80%-ban a méhek végzik, miközben gyűjtik a nektárt és a virágport. 

A virágport a lábukon lévő kosárkákban szállítják a kaptárba, ahol a lépek sejtjeiben raktározzák. A virágpor a lárvák és a fiatal méhek táplálékául szolgál.

     A virágpor színe és összetétele függ a növény fajtától, melyről származik.

Tovább 

 

4 dcl tejet, 2 dcl vermutot, 2 dcl narancslét és 2 evőkanál mézet mixereljünk össze. Lehűtve fogyasztjuk.

( Az italt díszíthetjük narancsgerezdekkel. )

Kikeverünk 2 tojássárgáját 2 evőkanál mézzel. Hozzáadunk 1/2 dcl rumot vagy konyakot, 1 evőkanál kakaót és 1/2 liter tejet. Simára mixeljük és lehűtve fogyasztjuk. 

( Elkészíthető szeszes ital nélkül is, úgy is nagyon finom. )

     A propolisz magyar neve méhszurok. A méhek által gyűjtött természetes vegyülék, mely 50-60%-ban gyantaféléket és balzsamokat, 30%-ban viaszt, 6-10%-ban illó olajakat, 5%-ban virágport és kisebb mennyiségben nyomelemeket tartalmaz. A pontos összetételét befolyásolja az is, hogy a méhek milyen növények rügyein, kérgéből, bimbójaiból gyűjtötték.

     A méhek fertőtlenítő-, tartósító- és építőanyagként használják. Mint vékony lakkal bevonják a kaptár belső falát, a kereteket és egyéb részeit lakóterüknek, így azt fertőtlenítik és konzerválják. A réseket betömik vele, hogy megakadályozzák a hőveszteséget és biztosítsák a páratartalmat.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu